Γενικά, η δημιουργικότητα μπορεί να οριστεί ως δημιουργία πρωτότυπων ιδεών, διαδικασιών, εμπειριών ή αντικειμένων. Η δημιουργικότητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ικανότητα σκέψης (Guilford, 1986):
- Με ευελιξία, ή ικανότητα να χρησιμοποιήσει πολλές απόψεις
- Με ευκολία, ή ικανότητα να δημιουργήσει πολλές ιδέες
- Με πρωτοτυπία, ή ικανότητα να δημιουργήσει νέες ιδέες
- Με λεπτομέρειες ή ικανότητα να προσθέσει λεπτομέρειες
Η ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης με την πάροδο του χρόνου είναι σημαντική για τους ενήλικες εκπαιδευόμενους. Επιτρέπει εναλλακτικούς τρόπους σκέψης, ξεμπλοκάρει παλιά πρότυπα και συνήθειες για να βρει νέες λύσεις σε προβλήματα, χτίζει διαπολιτισμικές σχέσεις και εμπιστοσύνη, ενσταλάζει περιέργεια, διεγείρει και παρακινεί τα άτομα.
Ωστόσο, ορισμένοι εκπαιδευόμενοι είναι αφομοιωτές, οι οποίοι προτιμούν να χρησιμοποιούν γνωστές αντιλήψεις για την επίλυση προβλημάτων και άλλοι είναι εξερευνητές, οι οποίοι θέλουν να βρουν νέες λύσεις. Έρευνες δείχνουν ότι αν η συμμετοχή του εκπαιδευτική στη δημιουργικότητα είναι υψηλή (π.χ. ενθάρρυνση των εκπαιδευόμενων να βλέπουν τον εαυτό τους ως δημιουργικό), το δημιουργικό επίτευγμα των εκπαιδευόμενων θα είναι επίσης υψηλότερο. Όταν οι κατάλληλες διαδικασίες βελτίωσης της δημιουργικότητας εκτιμώνται και υποστηρίζονται από έναν «μέντορα», τα μαθησιακά αποτελέσματα για τον εκπαιδευόμενο είναι μεγαλύτερα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να υποστηριχθεί επωφελώς από την τεχνολογία (Shepard & Runco, 2016).
Βασικά ποιοτικά στοιχεία για την προώθηση της δημιουργικότητας
Η προώθηση της δημιουργικότητας μπορεί να κυμαίνεται από απλές ασκήσεις δημιουργίας ομάδων έως σύνθετα, ανοιχτά προβλήματα που μπορεί να απαιτούν σημαντικό χρόνο για την επίλυση. Η προώθηση και η υποστήριξη της δημιουργικότητας μπορούν να επιτευχθούν με πολλούς σημαντικούς τρόπους με επίκεντρο τον εκπαιδευόμενο και τον εκπαιδευτή. Παρακάτω εμφανίζονται επτά βασικά ποιοτικά στοιχεία που βοηθούν στην προώθηση της δημιουργικής απόδοσης για τους μαθητές.
1. Το πιο σημαντικό στοιχείο για την προώθηση της δημιουργικότητας είναι η δημιουργία ενός φιλόξενου περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τους Galbraith και Jones (2012), «ένα ευνοϊκό και φιλόξενο περιβάλλον είναι απαραίτητο για τη δημιουργία δημιουργικών και καινοτόμων ιδεών,
έργων ή προϊόντων». Τα άτομα που νιώθουν μια αίσθηση εμπιστοσύνης, δεκτικότητας, σεβασμού, υποστήριξης και αποδοχής είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν σε μαθησιακές δραστηριότητες. Είναι τόσο σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα. Χωρίς αυτό, όλες οι άλλες διαφημιστικές διαστάσεις που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα έχουν μικρή σημασία.
2. Μια βασική ανάγκη για την ενίσχυση της δημιουργικότητας είναι να έχουμε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους από διαφορετικά υπόβαθρα, με ποικίλα ενδιαφέροντα, στυλ μάθησης και σκέψης και εμπειρίες. Μια ποικιλόμορφη ομάδα εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων μπορεί να καταλύει την αλλαγή και τη δημιουργικότητα μέσα σε εκπαιδευτικές διαδικασίες
3. Η προώθηση της δημιουργικότητας πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την εξατομίκευση του περιβάλλοντος στο οποίο εργάζονται και μαθαίνουν οι εκπαιδευτές και οι μαθητές. Είναι επίσης σημαντικό να παρέχεται ο απαραίτητος εξοπλισμός για την εκτέλεση των απαιτούμενων καθηκόντων/ασκήσεων. Ο μετασχηματισμός και η εξατομίκευση του περιβάλλοντος δημιουργεί τους δημιουργικούς ρυθμούς του εκπαιδευτή και του εκπαιδευόμενου. Η εξατομίκευση του περιβάλλοντος υποστηρίζει επίσης τις εμπειρίες των εκπαιδευτών και των εκπαιδευόμενων, επιτρέποντάς τους να βάλουν νόημα σε αυτό που κάνουν και μελετούν. Στην ουσία, η προσωποποίηση του περιβάλλοντος εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου θέτει μια αίσθηση ελέγχου στα χέρια τους, η οποία είναι απαραίτητη για την τόνωση της δημιουργικότητας.
4. Ένας τέταρτος παράγοντας για την προώθηση της δημιουργικότητας είναι η παροχή χρόνου για τη δημιουργία νέων ιδεών, έργων, εννοιών ή καινοτόμων εφαρμογών σε εκπαιδευτικές και μαθησιακές διαδικασίες.
Είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για τη συμμετοχή σε τέτοιες διαδικασίες. Ο χρόνος είναι απαραίτητος για την προστασία των καθημερινών εργασιών στις οποίες συμμετέχουν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι. Είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για να γίνει ένας κριτικά σκεπτόμενος στοχαστής, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως αναγκαιότητα για τη δημιουργία νέων ιδεών, έργων και ευκαιριών μάθησης. Για να το βελτιώσετε αυτό, επιλέξτε μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα του προγράμματος κατάρτισης στο οποίο οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι μοιράζονται ιδέες. Καθώς η δημιουργία νέων δημιουργικών ιδεών απαιτεί χρόνο τόσο για τους εκπαιδευτές όσο και για τους εκπαιδευόμενους, αυτό θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν ιδέες, να συμμετάσχουν και να ασχοληθούν με διαπληκτισμούς που μπορεί να προκύψουν από συζητήσεις και αντιπαραθέσεις (Galbraith & Jones, 2012).
5. Ένας άλλος παράγοντας για την προώθηση της δημιουργικότητας είναι η ενθάρρυνση της ανατροφοδότησης. Ο Edelman (1999) υποστηρίζει ότι, «Οι νέες ιδέες πρέπει να συζητηθούν με υποστηρικτικό αλλά αντικειμενικό τρόπο» (σελ. 10). Ενθαρρύνοντας τα σχόλια, τα δημιουργικά άτομα καλούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανταλλαγής σχολίων, δηλαδή, πρέπει να συμμετάσχουν στη δημιουργική τους δράση, να σκεφτούν τη δράση, να συμμετάσχουν σε δημιουργική δράση αφού μάθουν από την διαδικασία στοχασμού, να προβληματιστούν ξανά και ξανά. Είναι προφανές ότι ένα ευνοϊκό περιβάλλον μπορεί να προσφέρει ένα κλίμα υποστήριξης για ιδέες και να επιτρέπει στις καινοτομίες να αναπτυχθούν.
6. Για να υπάρξει μια υποστηρικτική ομαδική αλληλεπίδραση, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν και να συμφωνηθούν ορισμένοι βασικές κανόνες , έτσι ώστε οι ιδέες που τίθενται στο τραπέζι να συζητούνται με ανοικτό και ειλικρινή τρόπο. Η υποστηρικτική ομαδική αλληλεπίδραση μπορεί να είναι ένα ουσιαστικό μέσο για να γεννήσει νέες ιδέες, να ακούσει διαφορετικές απόψεις και να χρησιμεύσει ως παράγοντας για περιθωριακές φωνές μέσα στην ομάδα. Σύμφωνα με τους Galbraith και Jones (2012), το κύριο συνολικό όφελος της ομαδικής αλληλεπίδρασης, στην προώθηση της δημιουργικότητας, είναι ότι παρέχει ένα περιβάλλον που αποτελείται από ευφάνταστα άτομα που φέρνουν μαζί τους ένα σύνολο αποκλινουσών απόψεων που τελικά ενθαρρύνει την ευφάνταστη σκέψη και αφήνει τις δημιουργικές εμπνεύσεις να ρέουν.
7. Το τελευταίο αλλά σημαντικό στοιχείο για την προώθηση της δημιουργικότητας στην τάξη είναι τα απρογραμμάτιστα ατυχήματα, τα λάθη και οι αποτυχίες που συμβαίνουν. Είναι όλα απαραίτητα συστατικά στη διαδικασία της δημιουργικότητας. Δεδομένου ότι η δημιουργικότητα είναι μια ανθρώπινη προσπάθεια, τα ατυχήματα και τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Το απρογραμμάτιστο, απροσδόκητο και απρόβλεπτο χρησιμεύει ως μηχανισμός περαιτέρω προβληματισμού και καινοτομίας. Κάποιος θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός αν δεν γίνονται λάθη καθ 'όλη τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι κάποιος δεν σκέφτεται ή προσπαθεί να σκεφτεί δημιουργικά. Για να είναι δημιουργικοί, όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία μαθαίνουν γρήγορα ότι είναι απαραίτητο να μάθουν από τα λάθη τους.
Μέθοδοι και τεχνικές διδασκαλίας
Η εκπαίδευση ενηλίκων απαιτεί τη χρήση διαφορετικών μεθόδων και τεχνικών διδασκαλίας. Οι μέθοδοι μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις γενικές κατηγορίες:
α) μεθόδοι παρουσίασης (γρήγορη και ολοκληρωμένη παροχή πληροφοριών - δυσκολία ενεργοποίησης της κριτικής σκέψης των εκπαιδευόμενων και συνάφεια διδακτικών αντικειμένων με άλλο περιεχόμενο ή γνώση - κίνδυνος για τους παθητικούς εκπαιδευόμενους),
β) μεθόδοι διδασκαλίας (ο εκπαιδευτής οργανώνει μαθησιακές δραστηριότητες με στόχο την επίτευξη ενός συνόλου ειδικών μαθησιακών στόχων – καλλιέργεια προβληματισμού και κριτικής σκέψης),
γ) μεθόδοι ανακάλυψης (βοηθώντας τους εκπαιδευόμενους να ακολουθήσουν μια διαδικασία πνευματικής και πνευματικής εξερεύνησης – πρακτική κατάρτιση – μεταφορά μάθησης).
Οι δύο τελευταίες κατηγορίες μεθόδων αναμφισβήτητα προωθούν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της εκπαίδευσης ενηλίκων. Η χρήση αυτών των μεθόδων εξαρτάται από τη φύση του διδακτικού περιεχομένου, την κατάσταση της διδασκαλίας και την ομάδα των εκπαιδευόμενων. Ο συνδυασμός τους μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός επειδή διεγείρει τα κίνητρα των ενηλίκων εκπαιδευόμενων που αποφεύγουν τη μονοτονία.
Αν και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στην εκπαίδευση είναι δύσκολη, είναι σημαντικό και αναγκαίο να διευκολυνθούν οι εκπαιδευόμενοι ώστε να αποκτήσουν αυτές τις ικανότητες που τους προετοιμάζουν επίσης να επιτύχουν στο μελλοντικό σύνθετο εργασιακό τους περιβάλλον.
Οι εκπαιδευτικές στρατηγικές που υποστηρίζουν τη δημιουργική και καινοτόμο μάθηση θα πρέπει να επικεντρωθούν στην συστηματική ανάπτυξη (Seechaliao, 2017). Αυτές οι εκπαιδευτικές στρατηγικές έχουν κοινά στοιχεία και διαδικασίες: προβλήματα στην αρχή, εύρεση λύσεων, δοκιμές και αξιολόγηση. Επίσης, η χρήση διαφόρων συναρπαστικών ιδεών για την εξεύρεση πιθανών λύσεων σε προβλήματα μπορεί να διευκολύνει την ανταλλαγή ιδεών και να βοηθήσει τους μαθητές να σκεφτούν νέες ιδέες. Τα αποτελέσματα αυτά είναι παρόμοια με ορισμένες μελέτες που έδειξαν μια κοινή διαδικασία δημιουργίας εκπαιδευτικής καινοτομίας. Για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία δημιουργίας καινοτομίας, ο Songkhram (2014) επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα είναι καινοτομία και η ανατροφοδότηση είναι το αποτέλεσμα των ακόλουθων βημάτων για τη δημιουργία αξιολογήσεων της καινοτομίας και των εκπαιδευόμενων. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι εκπαιδευτικές στρατηγικές που χρησιμοποιούν ερωτήσεις, συζήτηση στην τάξη, αυτοκατευθυνόμενη μελέτη, επαγωγική και αφαιρετική σκέψη ή μέσα ενημέρωσης μπορούν να εμπλέξουν τους μαθητές σε μαθησιακές δραστηριότητες και να τους βοηθήσουν να ξεκλειδώσουν τη δημιουργικότητά τους στη μάθηση.
Οι Keller-Mathers και Murdock (2002) προτείνουν την ακόλουθη διαδικασία τριών σταδίων που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί για να συστηματοποιήσουν τη διαδικασία δημιουργικής σκέψης: