Η ποιοτική οικογενειακή επικοινωνία βοηθά να διασφαλίσετε ότι το περιβάλλον του σπιτιού σας είναι περισσότερο θετικό παρά αρνητικό. Πράγματι, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ποιότητα των οικογενειακών αλληλεπιδράσεων συσχετίζεται με το πόσο ικανοποιημένοι είναι με αυτές τις σχέσεις. Αντίθετα, τα φτωχά πρότυπα επικοινωνίας συχνά αυξάνουν τις οικογενειακές συγκρούσεις και μειώνουν τους συναισθηματικούς δεσμούς. Η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας όχι μόνο μειώνει τις αρνητικές αλληλεπιδράσεις, αλλά τους επιτρέπει επίσης να λύνουν τα προβλήματα με παραγωγικό τρόπο. Η αποτελεσματική επικοινωνία βοηθά τα μέλη της οικογένειας να αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα κάθε φορά που προκύπτει και τα εμποδίζει από το να συσσωρεύονται και να προκαλούν αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας. Η θετική επικοινωνία βοηθά επίσης κάθε μέλος της οικογένειας να αισθάνεται ότι το εκτιμούν και το καταλαβαίνουν. Μερικά από τα οφέλη μιας ποιοτικής και ενεργού οικογενειακής επικοινωνίας είναι: Οικογενειακή ικανοποίηση: μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου 2012 του περιοδικού "Communication Research" ανέφερε ότι οι οικογένειες με ανοιχτή επικοινωνία γονέα-παιδιού σημείωσαν υψηλή βαθμολογία στην οικογενειακή ικανοποίηση και χαμηλή όσον αφορά συμπεριφορές που απαιτούν συγκεκριμένα πράγματα από τα παιδιά. Εν μέρει, η ανοιχτή οικογενειακή επικοινωνία δημιουργεί ένα περιβάλλον προσαρμοστικότητας όπου η επιμονή σε δύσκολους καιρούς ενισχύει την οικογενειακή συνοχή. Οι οικογένειες με πιο άκαμπτο και ελεγχόμενο προσανατολισμό ήταν πιο πιθανό να αποκτήσουν παιδιά με χαμηλή αίσθηση της αξίας του εαυτού τους και υπερβολικά επίπεδα αξίωσης δικαιωμάτων σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους από πιο επικοινωνιακές οικογένειες.
Ειλικρινείς αποκαλύψεις: οι οικογένειες που ενθαρρύνουν ενεργά τη συνομιλία είναι πιθανό να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα οικογενειακής ικανοποίησης και είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά που αισθάνονται άνετα να αποκαλύψουν τις δραστηριότητες και τις συμπεριφορές τους ενώ βρίσκονται μακριά από το σπίτι.
Κατανόηση: όταν επικοινωνείτε ανοιχτά με τα μέλη της οικογένειας, είστε σε θέση να μοιραστείτε αυτό που πιστεύετε και να μάθετε πώς αισθάνονται οι άλλοι όταν διαφωνείτε. Αν και μπορεί να μην συμφωνείτε, μπορεί να αρχίσετε να καταλαβαίνετε περισσότερα για τους λόγους για τους οποίους κάνουν αυτό που κάνουν ή λένε αυτά που λένε. Θα μπορούσατε ακόμα και να τους εκτιμήσετε περισσότερο.
Επίλυση ενός προβλήματος: πολλά ζητήματα μεταξύ των μελών της οικογένειας προκύπτουν λόγω κακής επικοινωνίας. Η συγκέντρωση για να μιλήσετε για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να ανοίξει τις γραμμές επικοινωνίας, ώστε να μπορείτε να βρείτε λύσεις σε αυτό που επηρεάζει αρνητικά και τους δύο σας.
Ενθάρρυνση της υποστήριξης: ένα οικογενειακό σύστημα βοηθά κάθε ένα από τα μέλη του μέσα από τις καλές και τις κακές στιγμές. Όταν μια οικογένεια επικοινωνεί καλά, όλοι καταλαβαίνουν τι χρειάζονται οι αγαπημένοι τους, καθιστώντας τους ικανούς να παρέχουν υποστήριξη. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να γίνει τίποτα για την κατάσταση, απλά και μόνο το να ακουστούν μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.
Παροχή πληροφοριών σχετικά με καταστάσεις: τα μέλη της οικογένειας συχνά διαφωνούν για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προσωπικά τους προβλήματα. Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να ακούσετε, μερικές φορές είναι καλό να έχετε ένα μέλος της οικογένειας να μοιράζεται μια άλλη προοπτική μιας κατάστασης. Αυτό επιτρέπει στο άτομο που ασχολείται με το θέμα να λάβει μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το τι τον προβλημάτισε.
Σχηματισμός στενότερων δεσμών: η εμπιστοσύνη στα μέλη της οικογένειας επικοινωνώντας μαζί τους θα ενισχύσει την αγάπη που μοιράζεστε και θα σφίξει τους δεσμούς σας. Πολλές οικογένειες απομακρύνονται επειδή τα μεμονωμένα μέλη είναι απορροφημένα στην προσωπική τους ζωή και ξεχνούν να έρθουν στο σπίτι τους για να μιλήσουν για τον κόσμο γύρω τους. Όταν εμφανιστούν προβλήματα, αν έχετε δημιουργήσει μια ισχυρή βάση επικοινωνίας με την οικογένειά σας, θα αισθανθείτε σαν η οικογένειά σας να είναι ένα ασφαλές μέρος για να αναζητήσετε καταφύγιο.
4 Πρότυπα οικογενειακής επικοινωνίας
Σύμφωνα με τη Θεωρία Προτύπων Οικογενειακής Επικοινωνίας, υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι οικογενειακής επικοινωνίας: συναινετική, πλουραλιστική, προστατευτική και μη παρεμβατική.
Αυτά τα πρότυπα διαφέρουν ως προς το επίπεδο συζήτησης και συμμόρφωσής τους. Η συζήτηση αναφέρεται σε οικογένειες που μπορούν να έχουν ανοιχτές συζητήσεις και να συζητούν οποιοδήποτε θέμα ελεύθερα, ενώ η συμμόρφωση σχετίζεται με οικογένειες όπου τα άτομα (ένας γονέας συνήθως) έχουν την εξουσία να λάβουν τελικές αποφάσεις.
Συναινετικός τύπος
Οι οικογένειες με συναινετικό τύπο ανοιχτής επικοινωνίας εκτιμούν την ανοιχτή συζήτηση, αλλά και τη συμμόρφωση εντός της οικογένειας. Τα μέλη της οικογένειας επικοινωνούν ελεύθερα τις σκέψεις, συναισθήματα και δραστηριότητες, αλλά ταυτόχρονα, οι γονείς είναι οι τελικοί υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων όταν αφορά σημαντικά ζητήματα. Αυτοί οι δύο κάπως αντικρουόμενοι προσανατολισμοί οδηγούν σε εντάσεις, που προκαλούνται από την επιθυμία να είναι ανοιχτοί αλλά και να έχουν τον έλεγχο. Σε αυτές τις οικογένειες, οι γονείς συνήθως ξοδεύουν πολύ χρόνο εξηγώντας τις αποφάσεις, τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους και το παιδί τους μαθαίνει να εκτιμά τη συζήτηση και συχνά υιοθετεί το σύστημα οικογενειακής αξίας. Οι οικογένειες αυτού του είδους προσπαθούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις, καθώς απειλούν την ιεραρχική δομή στην οποία οι γονείς κάνουν επιλογές για την οικογένεια.
Πλουραλιστικός τύπος
Οι πλουραλιστικές οικογένειες προσανατολίζονται προς τη συζήτηση και μακριά από τη συμμόρφωση. Οι γονείς σε αυτές τις οικογένειες πιστεύουν στην αξία των «μαθημάτων ζωής» και αναμένουν από τα παιδιά τους να αναπτυχθούν μέσω των αλληλεπιδράσεών τους με άτομα εκτός της οικογένειας. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από όλη την οικογένεια, με όλους να έχουν την ίδια συμβολή. Αυτές οι οικογένειες συμμετέχουν επίσης σε ανοικτή επίλυση συγκρούσεων. Δεν φοβούνται τις διαφωνίες και έχουν αναπτύξει καλές στρατηγικές για την επίλυση των διαφορών. Τα παιδιά από πλουραλιστικές οικογένειες μαθαίνουν να είναι ανεξάρτητα και έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις.
Προστατευτικός τύπος
Οι προστατευτικές οικογένειες δεν εκτιμούν την ανοιχτή συζήτηση και προσανατολίζονται προς τη συμμόρφωση. Σε αυτές τις οικογένειες, είναι πιθανό να ακούσετε τον γονέα να λέει, "Επειδή το είπα εγώ". Τα παιδιά αναμένεται να υπακούν τους γονείς τους και οι γονείς συνήθως δεν μοιράζονται το σκεπτικό για τις αποφάσεις τους. Οι συγκρούσεις είναι συνήθως λίγες σε αυτές τις οικογένειες, επειδή τα παιδιά προσανατολίζονται προς τη συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους οικογενειακούς κανόνες. Ωστόσο, αν προκύψουν συγκρούσεις, τα μέλη αυτών των οικογενειών δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για να χειριστούν την κατάσταση. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά από αυτές τις οικογένειες δεν μαθαίνουν να εμπιστεύονται τη δική τους ικανότητα να λαμβάνουν αποφάσεις.
Μη παρεμβατικός τύπος
Οι μη παρεμβατικές οικογένειες δεν εκτιμούν ούτε τη συζήτηση ούτε τη συμμόρφωση. Τα μέλη της οικογένειας συχνά περιγράφονται ως "συναισθηματικά διαζευγμένοι" ο ένας από τον άλλον. Δεν συζητούνται πολλά μεταξύ των μελών της οικογένειας και οι γονείς συχνά δεν ενδιαφέρονται ή δεν επενδύουν στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τα παιδιά τους. Οι συγκρούσεις τείνουν να είναι σπάνιες σε αυτές τις οικογενειακές καταστάσεις, καθώς ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό, τι θέλει, ωστόσο τα παιδιά δεν μαθαίνουν την αξία της συζήτησης. Επειδή έχουν μικρή υποστήριξη, μπορούν επίσης να αμφισβητήσουν την ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις.
Πώς να δημιουργήσετε σχέσεις με οικογένειες ως εκπαιδευτικός
Το να έχετε μια θετική σχέση με τις οικογένειες των μαθητών σας σάς επιτρέπει να μοιραστείτε ανησυχίες και να συνεργαστείτε για να βοηθήσετε τους μαθητές που μαθαίνουν και σκέφτονται διαφορετικά να τα πάνε πολύ καλά.
Θα σας δώσουμε οκτώ συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς του μαθητή σας στις ακόλουθες σελίδες.
1. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους.
Η οικοδόμηση μιας σχέσης με τις οικογένειες ξεκινά με την ενσυναίσθηση. Όταν οι μαθητές δυσκολεύονταν για χρόνια στο σχολείο, οι οικογένειές τους μπορεί να έχουν πολλές αρνητικές εμπειρίες με το εκπαιδευτικό σύστημα. Μπορεί να αισθάνονται ότι πνίγονται ή ότι κρίνονται από τους δασκάλους. Έχοντας αυτό κατά νου μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί ο γονέας ή ο φροντιστής ενός μαθητή μπορεί να είναι σε άμυνα από την αρχή. Βεβαιωθείτε ότι ξέρουν ότι είστε εκεί για να τους υποστηρίξετε.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ερωτηματολόγια για να συλλέξετε πληροφορίες από μαθητές και οικογένειες για να κατανοήσετε καλύτερα τις ανησυχίες τους. Ανεξάρτητα από την οικογένεια, να ξέρετε ότι οι γονείς και οι φροντιστές έχουν τη δική τους πορεία.
2. Ξεκινήστε με μια θετική αλληλεπίδραση - και στη συνέχεια συνεχίστε.
Όταν προσεγγίζετε για πρώτη φορά οικογένειες, ξεκινήστε με κάτι καλό. Συστηθείτε, μοιραστείτε κάτι που σας αρέσει στον μαθητή ή ενημερώστε τους ότι είστε διαθέσιμοι αν θέλουν να μιλήσουν. Στόχος είναι να μοιραστείτε ένα καλό νέο με τον γονέα ή τον φροντιστή κάθε μαθητή τουλάχιστον δύο φορές το μήνα.
3. Μάθετε πώς προτιμούν οι οικογένειες να τις προσεγγίζετε.
Δεν νιώθουν άνετα όλοι οι άνθρωποι μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης. Άλλοι δεν έχουν χρόνο για ένα τηλεφώνημα συγκεκριμένες ώρες την ημέρα. Ρωτήστε αν οι οικογένειες έχουν έναν προτιμώμενο τρόπο επικοινωνίας και ποια ώρα της ημέρας. Τότε σεβαστείτε αυτή την προτίμηση. Σε περιπτώσεις όπου ένα email είναι κατάλληλο, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να το γράφετε με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε οι σκέψεις σας να μπορούν να εκφράζονται ξεκάθαρα και να μην υπάρχει κίνδυνος παρεξήγησης.
4. Συγκεντρώστε τις σκέψεις σας εκ των προτέρων.
Όταν έρθει η ώρα να μιλήσετε με τις οικογένειες για τις ανησυχίες σας, συντάξτε αυτό που θέλετε να πείτε πριν από τη συνάντηση ή το τηλεφώνημα. Μια λίστα με σημειώσεις μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε σε σειρά προτεραιότητας και να παρακολουθείτε τις σκέψεις σας. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μοιραστείτε αυτή τη λίστα με οικογένειες πριν από τη συνάντηση, ώστε να μπορούν να συγκεντρώσουν και οι ίδιοι τις σκέψεις τους. Αυτή η λίστα μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε και οι δύο για τι θέλετε να μιλήσετε αν η συζήτηση γίνει συναισθηματική ή κινείται προς μια απροσδόκητη κατεύθυνση.
5. Χρησιμοποιήστε τις δηλώσεις "Εγώ".
Πλαισιώστε αυτό που θέλετε να πείτε από τη δική σας οπτική γωνία χρησιμοποιώντας τις δηλώσεις "Εγώ". Μπορείτε να ξεκινήσετε προτάσεις με "Εγώ παρατήρησα", "Εγώ ανησυχώ" ή "Εγώ αισθάνομαι". Αυτές οι δηλώσεις είναι ένας ενσυναίσθητος τρόπος για να μοιραστείτε τις σκέψεις σας και μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να μην λαμβάνουν προσωπικά τις ανησυχίες. Για παράδειγμα, λέγοντας κάτι όπως "Γιατί δεν κάνει τις εργασίες;", μπορεί να βάλει έναν γονέα ή φροντιστή στην άμυνα και μπορεί επίσης να βάλει τέλος στη συζήτηση. Αντ' αυτού, θα μπορούσατε να πείτε, "Παρατήρησα ότι δεν έχει παραδώσει τις εργασίες τις τελευταίες εβδομάδες. Σας έχει μιλήσει γι' αυτό;" Αυτό εξηγεί την ανησυχία σας και επιτρέπει να γίνει συζήτηση.
6. Θέτετε τα όρια μαζί.
Ενημερώστε τις οικογένειες ότι θα θέλατε και τα δύο μέρη να μπορούν να μιλούν ειλικρινά με τρόπο που προωθεί την παραγωγική συζήτηση - όλα με κοινό στόχο τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής επιτυχίας ενός μαθητή. Ορισμένες προτάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Συμφωνία να ξεκινήσετε και να τελειώσετε τις συναντήσεις και τις κλήσεις σας μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο.
- Ενθάρρυνση προς τις οικογένειες να μοιραστούν τις απόψεις τους. Δείξτε σεβασμό και εκτίμηση για τη γνώμη τους και σε αντάλλαγμα, ζητήστε από τις οικογένειες να θεωρήσουν την άποψή σας ως επαγγελματική.
- Εξήγηση του γεγονότος ότι υποθέτετε πως όλοι έρχονται στη συζήτηση με τις καλύτερες προθέσεις.
- Πρόταση να σας επιτραπεί να μιλήσετε χωρίς να σας διακόψουν.
- Συμφωνία για συζήτηση αναφορικά με κοινά σημεία που γνωρίζετε και οι δύο για τον μαθητή - αλλά και να είστε ανοιχτοί να ακούσετε τις πληροφορίες που μόνο τα μέλη της οικογένειας γνωρίζουν.
- Ερώτηση προς τις οικογένειες για αν έχουν κάποια όρια γύρω από τη συζήτηση που θα ήθελαν και ίδιοι να ακολουθήσουν.
7. Επικοινωνήστε με σαφήνεια και να είστε προσανατολισμένοι στις λύσεις.
Όταν ξεκινάτε μια συζήτηση, να είστε ειλικρινής σχετικά με το τι θέλετε να πείτε και τις προσδοκίες σας. Αν πρέπει να μοιραστείτε πληροφορίες ή να εκφράσετε τις ανησυχίες σας, βεβαιωθείτε ότι αυτό είναι σαφές. Σε περίπτωση που ψάχνετε λύσεις σε μια ανησυχία, ενημερώστε τον φροντιστή ότι ζητάτε τη συμβολή τους για να βρείτε μαζί την καλύτερη λύση.
8. Στείλτε ένα συμπληρωματικό email αν χρειάζεται.
Ένα συμπληρωματικό email μετά από μια κρίσιμη συνομιλία μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς σκοπούς. Πρώτον, σας δίνει την ευκαιρία να ευχαριστήσετε τις οικογένειες για το χρόνο τους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τόσο εσάς όσο και την οικογενειακή διαδικασία και να συνοψίσετε τα θέματα που συζητήθηκαν.
Συνεργασία με μέλη της οικογένειας
Οι συνεργασίες στην εκπαίδευση χτίζουν γέφυρες μεταξύ οικογενειών, νόμιμων κηδεμόνων, κοινοτήτων και εκπαιδευτικών οντοτήτων. Τα σχολεία πρέπει να συνεργάζονται με οικογένειες και κοινότητες για να παρέχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Οι αληθινές συνεργασίες βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.
Όταν χτυπήσει το κουδούνι και τελειώσει η σχολική μέρα, οι εκπαιδευτικοί ελπίζουν ότι η εκπαίδευση και η ανάπτυξη των μαθητών τους θα συνεχιστεί στο περιβάλλον του σπιτιού τους.
Δυστυχώς, πολλοί δάσκαλοι γνωρίζουν ότι για ορισμένους μαθητές, μόλις εγκαταλείψουν την τάξη, το πρόγραμμα σπουδών στο οποίο εργάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένει στη σχολική τσάντα τους. Είναι ένα ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο: πώς μπορούμε να ανοίξουμε γραμμές επικοινωνίας με τις οικογένειες και να αυξήσουμε τη συμμετοχή τους για να βοηθήσουμε τους μαθητές να συνεχίσουν να εξερευνούν, να ανακαλύπτουν και να αποκτούν γνώσεις στο σπίτι;
Οι οικογένειες είναι οι πρώτοι δάσκαλοι των μαθητών και παραμένουν στο επίκεντρο της μαθησιακής εμπειρίας καθ' όλη τη διάρκεια των σχολικών ετών του παιδιού τους. Πράγματι, αναγνωρίζεται ευρέως ότι η οικογενειακή συμμετοχή είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των μαθητών. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε πληροφορίες και ένα πλαίσιο για να ανοίξουμε γραμμές επικοινωνίας με τους γονείς και τις οικογένειες, παρέχοντας στους γονείς εργαλεία εκπαιδευτικής πρακτικής, χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους και ενσταλάζοντας μια νοοτροπία ανάπτυξης στους μαθητές και τους γονείς τους.
Συναντήσεις Γονέων-Εκπαιδευτικών
Μια από τις πιο διαδεδομένες ή παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας με τους γονείς, οι συναντήσεις γονέων-εκπαιδευτικών μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για να συναντήσετε τους γονείς. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τις συναντήσεις για να παρέχουν στις οικογένειες εργαλεία που είναι εύκολα στην εφαρμογή και ιδέες για συμμετοχή στο σπίτι. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους γονείς να είναι πελαγωμένοι ή να μην ξέρουν πώς να βοηθήσουν καλύτερα τα παιδιά τους. Μια εβδομάδα πριν από τις συναντήσεις, οι γονείς μπορεί να επωφεληθούν από ένα σύντομο email από τον εκπαιδευτικό με πληροφορίες σχετικά με το τι περιμένει, σημαντικές πληροφορίες και πόρους για υποστήριξη στο σπίτι, τα οποία μπορείτε στη συνέχεια να συζητήσετε στη συνάντηση.
Τηλεφωνικές κλήσεις στο σπίτι
Οι κλήσεις προς τους γονείς είναι μια άλλη παραδοσιακή μέθοδος επικοινωνίας, αλλά δυστυχώς, συχνά συνδέεται με αρνητικές συμπεριφορές μαθητών ή ότι "έχουν μπλέξει σε μπελάδες". Αυτή είναι μια ευκαιρία να αλλάξετε αυτή την αντίληψη και να αποδείξετε ότι ένα τηλεφώνημα στο σπίτι μπορεί να είναι μια θετική εμπειρία. Έρευνα δείχνει ότι η παροχή πληροφοριών στους γονείς σχετικά με την επίδοση του παιδιού τους στην τάξη τακτικά μπορεί να κάνει τους γονείς πιο πιθανό να παραμείνουν ενεργοί στην εργασία των παιδιών τους. Ενώ τα emails είναι γρήγορα και αποτελεσματικά, μπορούν εύκολα να αγνοηθούν ή να θεωρηθούν απρόσωπα. Η διάθεση χρόνου για να καλέσετε και να συζητήσετε την επίδοση ενός μαθητή μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για το άνοιγμα γραμμών επικοινωνίας και τον έλεγχο της εμπλοκής τους στο σπίτι.
Διοργάνωση Επιστημονικής Έκθεσης
Η διοργάνωση μιας επιστημονικής έκθεσης, είτε έχει μορφή φυσικής παρουσίας είτε είναι ένα διαδικτυακό σεμινάριο που οι γονείς μπορούν να παρακολουθήσουν από το σπίτι, είναι ένας αναδυόμενος τρόπος ανοίγματος των γραμμών επικοινωνίας. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται για την επιτυχία των μαθητών, παρέχοντας χώρο στους γονείς να μάθουν για την εκπαίδευση των μαθητών τους, να κάνουν ερωτήσεις και να αναπτύξουν πρακτικές συμμετοχής στο σπίτι. Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν μια ευκαιρία να μιλήσουν για προσδοκίες, τόσο των γονέων για τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό του μαθητή τους όσο και για τις προσδοκίες των εκπαιδευτικών για τους μαθητές και τους γονείς.
Παροχή εργαλείων εκπαιδευτικής πρακτικής στους γονείς
Εκτός από την εξέταση μεθόδων ή εργαλείων για την επικοινωνία με τους γονείς, είναι επίσης σημαντικό να σκεφτούμε γιατί οι γονείς μπορεί να εμπλέκονται λιγότερο ή να μην είναι ορατοί στους εκπαιδευτικούς. Για πολλούς γονείς, οι νέες μέθοδοι διδασκαλίας που βλέπουν στην εργασία των μαθητών τους είναι ιδιαίτερα απαιτητικές όταν δεν ταιριάζουν με τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν στο σχολείο. Έρευνα δείχνει ότι πολλοί γονείς πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά ικανοί να καθοδηγήσουν επαρκώς τα παιδιά τους. Υπάρχουν διάφοροι απλοί τρόποι για να διδάξετε στους γονείς πώς να επιτύχουν στο ρόλο μάθησης στο σπίτι.
Διαδραστική Εργασία
Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ένας ευεργετικός τρόπος για τους εκπαιδευτικούς να διατηρούν τους γονείς ενημερωμένους και να συμμετέχουν στη μάθηση των παιδιών τους. Υπάρχουν πολλά εργαλεία για να διαλέξετε.
Για παράδειγμα, η δημιουργία μιας σελίδας της τάξης στο Facebook για τους γονείς μπορεί να τους εμπλέξει σε αυτό που μαθαίνει το παιδί τους. Η πλατφόρμα μπορεί επίσης να παρέχει στους γονείς προτάσεις για εκπαιδευτικό υλικό, εργασία στο σπίτι, ευκαιρίες συμμετοχής στην τάξη και να τους κρατά ενήμερους πάνω στο τι κάνει και τι πρέπει να κάνει το παιδί τους. Σε συνδυασμό με διαδικτυακά συμπληρώματα, η ανάθεση διαδραστικών εργασιών στους μαθητές για ανάγνωση σε ένα μέλος της οικογένειας, η υπέρβαση του λεξιλογίου ή των όρων ορθογραφίας ή η συζήτηση της κατανόησης μπορεί να είναι εξαιρετικοί τρόποι δημιουργίας ευκαιριών ενασχόλησης στο σπίτι.
Εργαστήρια
Η δημιουργία βίντεο στο Youtube και διαδικτυακών εγγράφων που μπορείτε να μοιραστείτε με τις οικογένειες των μαθητών σας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια σύνδεση σχολείου-σπιτιού και να βοηθήσετε τόσο τους μαθητές όσο και τους φροντιστές τους να κατανοήσουν καλύτερα τις δεξιότητες που καλύπτονται στο σχολείο. Αυτό το περιεχόμενο θα βοηθήσει τις οικογένειες να κατανοήσουν τα πρότυπα ακαδημαϊκού περιεχομένου.
Ενσταλάζοντας μια νοοτροπία ανάπτυξης στους γονείς
Μια νοοτροπία ανάπτυξης υποθέτει ότι οι ικανότητες μπορούν να αναπτυχθούν και να βελτιώνονται συνεχώς μέσω της αφοσίωσης και της σκληρής δουλειάς. Οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη νοοτροπία των παιδιών τους.
Ενώ η αναδυόμενη έρευνα ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να ενσωματώσουν μια νοοτροπία ανάπτυξης στην τάξη τους και με τους μαθητές τους, η ενστάλαξή της στους γονείς συζητείται λιγότερο συχνά.
Οι γονείς καθορίζουν τον τόνο για τη μάθηση των παιδιών τους χρησιμοποιώντας θετική, ενθαρρυντική γλώσσα που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και αποδέχεται την αποτυχία.
Η νοοτροπία αλλάζει τις αντιλήψεις των γονέων από σταθερές:
"Το παιδί μου δεν μπορεί να διαβάζει ή να γράφει έτσι,"
σε μια νοοτροπία ανάπτυξης:
"Το παιδί μου δεν μπορεί να διαβάσει ή να γράψει έτσι ακόμα!"
Έρευνα δείχνει ότι όταν οι εκπαιδευτικοί ενσταλάζουν μια νοοτροπία ανάπτυξης στους γονείς, αυτό έχει δύο αποτελέσματα:
- Δείχνει στους γονείς ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του παιδιού τους, και
- Έχει μεγάλες δυνατότητες να επηρεάσει θετικά την απόδοση στην τάξη, δίνοντας στους γονείς την αυτοπεποίθηση να συμπληρώσουν τις σχολικές προσπάθειες
Όταν οι οικογένειες επαινούν τους μαθητές για συγκεκριμένες δεξιότητες, οι μαθητές αποκτούν αυτοπεποίθηση και δημιουργούν μεταγνωστικές δεξιότητες. Για παράδειγμα, αντί να πείτε, "είσαι τόσο έξυπνος", αντικαταστήστε το με έντονα θετικά σχόλια για το έργο των μαθητών, "Ήμουν περήφανος που όταν δεν ήσουν σίγουρος για το πώς να βρεις την κύρια ιδέα, αποφάσισες να επιστρέψεις στην ιστορία και να την ξαναδιαβάσεις". Για να βοηθήσετε τους γονείς να εξοικειωθούν με αυτή τη γλωσσική μετατόπιση, αναπτύξτε μια λίστα με παραδείγματα "Πείτε αυτό, όχι αυτό" για να δώσετε στους γονείς και τους εθελοντές της τάξης.
Χρήση οικογενειακής υποστήριξης
Οι μαθητές συχνά ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν τους πόρους τους για να βρουν λύσεις ευκολότερα. Ωστόσο, μπορεί να είναι εύκολο για τους δασκάλους να ξεχάσουν να κάνουν το ίδιο. Οι κοινότητες και οι οικογένειες είναι εξαιρετικοί πόροι που περιμένουν να εξερευνηθούν. Αξιοποιώντας τους παρακάτω πόρους, οι εκπαιδευτικοί είναι πιθανό να αυξήσουν τη συμμετοχή των γονέων και τη μάθηση των μαθητών.
Εθελοντές: Όταν σκεφτόμαστε τους εθελοντές στην τάξη, συχνά τείνουμε να σκεφτόμαστε μόνο τους γονείς και τους φροντιστές. Κι αν επεκτείναμε τον ορισμό μας; Οι εθελοντές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μεγαλύτερα αδέλφια, συγγενείς, παππούδες και μέλη της κοινότητας.
Οι οικογένειες βοηθούν τα σχολεία όταν:
- Γίνονται εθελοντές για να βοηθήσουν τους δασκάλους, τους διαχειριστές και τα παιδιά στην τάξη ή σε άλλους χώρους.
- Έρχονται στο σχολείο για να υποστηρίξουν τη συμμετοχή των παιδιών στις τέχνες και σε άλλες σχολικές εκδηλώσεις.
- Παρακολουθούν σχολικά εργαστήρια και άλλα προγράμματα για τη δική τους εκπαίδευση και κατάρτιση.
Τα σχολεία ενθαρρύνουν τον εθελοντισμό όταν:
- Δημιουργούν ευέλικτα προγράμματα και πολλαπλούς τρόπους για τους γονείς να προσφέρουν εθελοντικά.
- Ταιριάζουν τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα των γονέων με τις ανάγκες των μαθητών και των δασκάλων.
Παροχή πόρων στους μαθητές και τους γονείς μετά το σχολείο
Παρόλο που οι δάσκαλοι κάνουν ό,τι καλύτερο για να εξυπηρετήσουν κάθε μαθητή και οικογένεια με σωστό τρόπο, μερικοί μαθητές χρειάζονται επιπλέον βοήθεια. Μια λύση είναι η προληπτική παροχή κοινοτικών προγραμμάτων και χώρων βοήθειας μετά το σχολείο σε γονείς και μαθητές. Η παροχή μιας λίστας στον ιστότοπο ή το φυλλάδιο της τάξης σας θα μπορούσε να είναι απίστευτα επωφελής για την επιτυχία των μαθητών ή των γονέων που αγωνίζονται να παρέχουν βοήθεια στο σπίτι.
Συμπέρασμα
Πώς δένουν όλα μαζί; Η παροχή στους γονείς ενός οδικού χάρτη στην αρχή κάθε έτους μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να σχεδιάσετε και να επικοινωνήσετε μια σύνδεση εκπαίδευσης στο σπίτι όλο τον χρόνο. Ο οδικός σας χάρτης μπορεί να περιλαμβάνει πόρους, όπως μια σύντομη επιστολή προς τους γονείς, τι θα μαθαίνουν τα παιδιά τους, στόχους για αυτούς, έναν οδηγό για να βοηθήσουν το παιδί τους να μάθει έξω από την τάξη και ένα φύλλο εγγραφής εθελοντή. Η παροχή αυτού του τύπου πόρων δίνει έναν τόνο για την επικοινωνία καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.