Ένας μεγάλος αριθμός εργαλείων ψηφιακής εκπαίδευσης έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να δοθεί αυτονομία στον μαθητή, να ενθαρρύνει τη συνεργασία και να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ συμμαθητών και εκπαιδευτών.
Για να μάθουν αποτελεσματικά μέσω διαδικτύου, οι μαθητές πρέπει να είναι ενεργοί, αν και οι ενήλικες μαθητές, ιδιαίτερα οι ενήλικες με χαμηλά προσόντα, συχνά δεν είναι προετοιμασμένοι για αυτό το είδος μάθησης. Ως αποτέλεσμα, οι ενήλικοι εκπαιδευόμενοι θα επιτύχουν τα μέγιστα όταν χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία μάθησης, εάν έχουν πρόσθετη υποστήριξη και βοήθεια για να προχωρήσουν προοδευτικά προς μια πιο ισχυρή κατανόηση (Digital Promise, 2016).
Οι εκπαιδευτές θα πρέπει να υποστηρίζουν τους εκπαιδευόμενους να επεξεργάζονται τις πληροφορίες και να αποκτούν νέες γνώσεις και ικανότητες, βοηθώντας τους να οργανώνουν τις νέες πληροφορίες, να τις συνδέουν με τις υπάρχουσες γνώσεις τους και να τους καθοδηγούν πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα ψηφιακά εργαλεία για την επίτευξη των μαθησιακών στόχων. Έτσι, οι ψηφιακοί μαθησιακοί πόροι και το λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν αυτές τις διαδικασίες.
Μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων μάθησης, μπορεί κανείς να συνδυάσει στοιχεία πολυμέσων, όπως κείμενο, εικόνα, βίντεο και ήχο για την παρουσίαση πληροφοριών και την ανάθεση εργασιών, καθώς και να ενσωματώσει πλατφόρμες για συνεργασία και κοινή χρήση πόρων, έτσι ώστε να γίνει το μαθησιακό περιβάλλον ελκυστικό και να εμπλουτιστεί η μαθησιακή εμπειρία.
Παρακάτω, παρουσιάζονται ορισμένα ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευτές ενηλίκων για διαδικτυακά/υβριδικά μαθήματα, χωρισμένα σε 9 διαφορετικές κατηγορίες αναφορικά με τη χρήση τους σε περιβάλλοντα μάθησης.
Εργαλεία διαμοιρασμού και κοινής χρήσης αρχείων
Η συνεργασία στο υπολογιστικό νέφος (cloud) έχει αναδειχθεί ως ένας αποτελεσματικός τρόπος διαμοιρασμού και από κοινού εργασίας σε ηλεκτρονικά αρχεία.
Με τη χρήση εργαλείων διαμοιρασμού αρχείων, όχι μόνο μπορούν πολλά άτομα να εργαστούν στο ίδιο έγγραφο, αλλά και ο εκπαιδευτής ή ο συμμαθητής ενός μαθητή μπορεί να κάνει προτάσεις ή σχόλια. Η χρήση αυτών των εργαλείων μπορεί να βοηθήσει τους εκπαιδευτές να αποφύγουν να έχουν μια λίστα εισερχομένων στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο γεμάτη συνημμένα αρχεία. Τα παρακάτω εργαλεία παρέχουν δωρεάν αποθήκευση, απλή κοινή χρήση αρχείων και αυτόματη αποθήκευση εγγράφων.
a) Google Drive: είναι μια υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων που επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν και να έχουν πρόσβαση σε αρχεία από σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή. Μέσα στο Google Drive υπάρχουν τα Docs, Sheets και Slides, παρόμοια με τα πακέτα office της Microsoft, που σας επιτρέπουν να δημιουργείτε έγγραφα, παρουσιάσεις και λογιστικά φύλλα διαδικτυακά. Τέλος, οι εκπαιδευτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία Forms για να συμπληρώσουν οι μαθητές φόρμες/ερωτηματολόγια στο πλαίσιο του μαθήματος και οι απαντήσεις τους οργανώνονται σε ένα υπολογιστικό φύλλο.
b) Dropbox: είναι ένα δημοφιλές εργαλείο διαμοιρασμού αρχείων λόγω της απλής εγκατάστασης και των ευέλικτων επιλογών διαμοιρασμού. Μπορείτε να μοιραστείτε οποιοδήποτε από αυτά τα αρχεία δημιουργώντας έναν σύνδεσμο λήψης και μοιράζοντάς τον με τους μαθητές ή δίνοντας πρόσβαση στους μαθητές σε αρχεία/φακέλους που πρέπει να επεξεργαστούν.
c) Box: προσφέρει παρόμοιο σύνολο λειτουργιών με το Dropbox, με μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο στη δωρεάν έκδοση. Οποιοδήποτε αρχείο που αποθηκεύετε στο λογαριασμό σας Box.com μπορεί στη συνέχεια να διαμοιραστεί δημιουργώντας προσαρμοσμένους συνδέσμους λήψης.
Κουίζ, δημοσκοπήσεις και εργαλεία αξιολόγησης
Οι αξιολογήσεις αποτελούν ζωτικό μέρος τη μέτρηση των επιτευγμάτων και της συμμετοχής των μαθητών.
Η ηλεκτρονική αξιολόγηση έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα: μειώνει σημαντικά τον χρόνο εργασίας των εκπαιδευτών για τις αξιολογήσεις και επιτρέπει ταχεία ανατροφοδότηση σχετικά με τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών (Whitelock, 2009).
Αυτά τα ψηφικά εργαλεία είναι πολύ χρήσιμα αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε για την ανάθεση εργασιών στο σπίτι ή αν θέλετε να δημιουργήσετε διαδικτυακές δημοσκοπήσεις και κουίζ που θα χρησιμοποιηθούν στην τάξη για να ενισχύσετε τη συμμετοχή των μαθητών.
Ακολουθούν ορισμένα δημοφιλή εργαλεία αξιολόγησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
a) Mentimeter: δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να παρέχουν σε πραγματικό χρόνο, απαντήσεις και ανατροφοδότηση κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας. Οι εκπαιδευτές μπορούν να χρησιμοποιούν το Mentimeter σε διάφορα στάδια ενός μαθήματος και να επιλέγουν πώς θέλουν να το χρησιμοποήσουν, όπως για ερωτήσεις, δημοσκοπήσεις, σύννεφα λέξεων και αντιδράσεις. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολυάριθμοι τρόποι συμμετοχής, είναι ευκολότερο να συμμετέχει ολόκληρη η τάξη.
b) Quizizz: χρησιμοποιεί μια μέθοδο διαμορφωτικής αξιολόγησης που καθοδηγείται από τους μαθητές και είναι ελκυστική. Οι μαθητές μπορούν να ηγούνται των δικών τους ομάδων μελέτης, να φιλοξενούν παιχνίδια σε πραγματικό χρόνο και να προκαλούν τους συμμαθητές τους, ώστε να μπορούν να αξιολογούν τη δική τους μάθηση λαμβάνοντας άμεση ανατροφοδότηση. Για τους εκπαιδευτικούς, αυτή η λειτουργία άμεσης ανατροφοδότησης είναι εξαιρετική για την αξιολόγηση του πού βρίσκονται οι εκπαιδευόμενοι στη μάθησή τους και την ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται.
c) Kahoot!: είναι μια εκπαιδευτική πλατφόρμα που βασίζεται σε παιχνίδια και ερωτήσεις. Μέσω αυτού του εργαλείου, οι εκπαιδευτές μπορούν να δημιουργήσουν ερωτηματολόγια, συζητήσεις ή έρευνες. Το υλικό προβάλλεται στην τάξη και οι ερωτήσεις απαντώνται από τους μαθητές, ενώ ταυτόχρονα παίζουν και μαθαίνουν. Το Kahoot! προωθεί τη μάθηση που βασίζεται σε παιχνίδια, γεγονός που αυξάνει τη συμμετοχή των μαθητών και δημιουργεί ένα δυναμικό, κοινωνικό και διασκεδαστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.
d) Socrative: Σχεδιασμένο από μια ομάδα επιχειρηματιών και μηχανικών με πάθος για την εκπαίδευση, το Socrative είναι ένα σύστημα που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να δημιουργούν ασκήσεις, αξιολογήσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια τα οποία οι μαθητές μπορούν να επιλύουν χρησιμοποιώντας κινητές συσκευές.
Εργαλεία για το σχεδιασμό, την προετοιμασία μαθημάτων και συναντήσεων
Εφαρμογές και ιστότοποι για διαδικτυακές συναντήσεις, ανταλλαγή μηνυμάτων και επικοινωνία διευκολύνουν τους εκπαιδευτές να οργανώνουν διαδικτυακές συνεδρίες, να στέλνουν εργασίες και υπενθυμίσεις στους μαθητές.
Μερικά εύχρηστα εργαλεία αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν:
a) Zoom: επιτρέπει σε πολλούς χρήστες να συμμετέχουν σε ζωντανές συνεδριάσεις χρησιμοποιώντας τις συσκευές τους με κάμερα και μικρόφωνο, να παρουσιάζουν με κοινή χρήση οθόνης και παρέχει τη δυνατότητα συνομιλίας για παράλληλες συζητήσεις ή ερωτήσεις. Μπορεί κανείς να προσαρμόσει φόντα και να παράξει δημοσκοπήσεις μέσω του λογαριασμού zoom, ώστε να δημιουργήσει μια ελκυστική και διαδραστική ατμόσφαιρα μάθησης. Περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα λειτουργίας δωματίων για την ανάθεση ομαδικών εργασιών.
b) Whereby: ο εκπαιδευτής μπορεί να δημιουργήσει μια αίθουσα τηλεδιάσκεψης και να στείλει το σύνδεσμο στους μαθητές, οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουν κάποια εφαρμογή ή να δημιουργήσουν λογαριασμό. Είναι ένα εύχρηστο εργαλείο συνομιλίας μέσω βίντεο με λιγότερες δυνατότητες από το Zoom, αλλά προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση. Οι χρήστες μπορούν επίσης να μοιράζονται τις οθόνες τους.
c) WhatsApp: με αυτήν την ευρέως χρησιμοποιούμενη εφαρμογή που έχει κατασκευαστεί κυρίως για χρήση από κινητά, οι εκπαιδευτές μπορούν να διδάξουν στο διαδίκτυο δημιουργώντας μια εικονική τάξη ή μια ομάδα. Η εφαρμογή υποστηρίζει δωρεάν κλήσεις, βιντεοκλήσεις και γραπτά μηνύματα και μπορεί να είναι μια λύση για την παρακολούθηση διαδικτυακών μαθημάτων από εκπαιδευόμενους που δεν διαθέτουν υπολογιστή. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή ανακοινώσεων, ειδοποιήσεων, υπενθυμίσεων, πληροφοριών ειδικών για το μάθημα στην ομάδα των μαθητών. Τέλος, διευκολύνει την άμεση αμφίδρομη αλληλεπίδραση μεταξύ του εκπαιδευτή και των μαθητών.
d) Slack: Είναι ένα εργαλείο κυρίως για σύγχρονη επικοινωνία, πράγμα που σημαίνει ότι μια ομάδα μαθητών θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη ταυτόχρονα για να κάνει πλήρη χρήση του εργαλείου άμεσων μηνυμάτων. Είναι μια βελτιωμένη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων και τηλεδιάσκεψης που έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως σε εργασιακά περιβάλλοντα, αλλά τώρα που η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει διαδοθεί ευρέως, οι εκπαιδευτές έχουν αρχίσει να διερευνούν την αξία του Slack ως εργαλείο επικοινωνίας για μαθητές από απόσταση.
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια
Τα εργαλεία κοινωνικών δικτύων παρέχουν στους μαθητές και τους εκπαιδευτές πολλαπλές ευκαιρίες να βελτιώσουν τις μεθόδους μάθησης και να ενισχύσουν τη συνεργασία και τη συμμετοχή.
Η μάθηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει στους μαθητές και τους εκπαιδευτές να δημοσιεύουν σκέψεις, ιδέες, σχόλια και να ολοκληρώσουν εργασίες σε διαφορετικές μορφές (κείμενα, εικόνες, βίντεο) και σε ένα πιο διαδραστικό περιβάλλον μάθησης.
Μερικές από τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δικτύωσεις που χρησιμοποιούνται περισσότερο στην εκπαίδευση είναι:
a) Facebook: Το Facebook μπορεί να είναι μια πολύ χρήσιμη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για να ενσωματωθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Ένας εκπαιδευτής μπορεί να δημιουργήσει μια ειδική σελίδα στο Facebook για να δημοσιεύει ενημερώσεις μαθημάτων, να ανεβάζει βίντεο, να μοιράζεται εργασίες για το σπίτι και να ενθαρρύνει τη συζήτηση. Ομοίως, μια κλειστή ομάδα Facebook μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό και οι εκπαιδευτές μπορούν να μεταδίδουν διαλέξεις μέσω της λειτουργίας Facebook Live. Η επιλογή μεταξύ σελίδας FB και ομάδας εξαρτάται από το εάν θέλετε να δώσετε δωρεάν πρόσβαση στο κοινό (σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθεί μια σελίδα) ή όχι (τότε η δημιουργία μιας κλειστής ομάδας FB είναι πιο κατάλληλη).
b) Pinterest: Οι εκπαιδευτές μπορούν να δημιουργήσουν πίνακες Pinterest για κάθε τάξη τους και να αποθηκεύσουν pins που σχετίζονται με τα μαθήματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να προετοιμάσουν και να οργανώσουν πόρους, σχέδια μαθήματος και φύλλα εργασίας για κάθε εκπαίδευση σε ένα μέρος. Οι μαθητές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το Pinterest για να επιμεληθούν μια ψηφιακή «γωνιά» για έρευνα, ατομικές ή ομαδικές εργασίες.
c) Instagram: αυτή η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει στους μαθητές να εξασκήσουν την ψηφιακή αφήγηση με τρόπους που άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να μην είναι εφικτές. Κάποιος μπορεί να αναθέσει οπτικές εργασίες στους μαθητές και να διαμορφώσει μια δημιουργική βιβλιοθήκη βασισμένη σε φωτογραφίες/βίντεο για ένα μάθημα.
d) Blogger: Η σύνταξη αναρτήσεων ιστολογίου δίνει στους μαθητές μια άλλη επιλογή για τη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου που στη συνέχεια μπορούν να συνδέσουν εύκολα με τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της τάξης. Το Blogger είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί για να διαμορφώσουν μια διαδικτυακή περιοχή για εργασίες, δικτύωση και συζητήσεις. Οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους λογαριασμούς χρήστη για να κάνουν αναρτήσεις συζήτησης ή να προσθέτουν σχόλια. Το αναλυτικό πρόγραμμα του εκπαιδευτικού προγράμματος και τυχόν εργασίες, ενημερώσεις και πόροι μπορούν επίσης να κοινοποιηθούν σε ένα ιστολόγιο.
Εργαλεία αποτύπωσης προβολής (screencasting), ήχου και καταγραφής
Η αποτύπωση προβολής (screencast) είναι μια βιντεοσκόπηση της οθόνης του υπολογιστή σας και συνήθως περιλαμβάνει ηχητική αφήγηση. Ένας τρόπος για την ενίσχυση της ασύγχρονης διαδικτυακής μάθησης είναι η δημιουργία και η κοινή χρήση αποτυπώσεων προβολής και διδασκαλίας μέσω βίντεο. Σε συνδυασμό με τον ήχο και το βίντεο, ο εκπαιδευτής μπορεί να μιμηθεί την εμπειρία του ‘ένας προς έναν’ στην τάξη και να δώσει σαφείς οδηγίες. Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να κάνουν παύση και επαναφορά των βίντεο, για να παρακολουθήσουν το περιεχόμενο με το δικό τους ρυθμό, κάτι που συνήθως δεν προσφέρεται σε περιβάλλοντα σύγχρονης μάθησης. Μπορεί κανείς επίσης να χρησιμοποιήσει εργαλεία σχεδίασης για να σχολιάσει διαφάνειες ή έγγραφα, ώστε να δώσει έμφαση σε σημαντικά στοιχεία των εκπαιδευτικών πόρων. Τα εργαλεία screencast μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως εφαρμογή είτε ως επέκταση του Chrome. Ορισμένα χρήσιμα εργαλεία για την αποτύπωση προβολής (screencasting) είναι τα ακόλουθα:
a) Nimbus: μία επέκταση του Chrome που είναι ταυτόχρονα εργαλείο λήψης στιγμιότυπων οθόνης και καταγραφής βίντεο. Επιτρέπει στους εκπαιδευτές να καταγράφουν βίντεο από την οθόνη τους και να δημιουργούν screencasts. Μπορεί κανείς επίσης να το χρησιμοποιήσει για να καταγράψει βίντεο από μια κάμερα, να προσαρμόσει την ανάλυση της οθόνης βίντεο, να σχολιάσει το βίντεο με βέλη, σχήματα και κείμενο, καθώς και να περικόψει βίντεο. Τα παραγόμενα βίντεο μπορούν να μεταφορτωθούν στο Google Drive και στο Dropbox.
b) OBS studio: αυτό είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα λογισμικού για Linux, Windows και MAC. Με το OBS Studio, μπορεί κανείς να κάνει live streaming μέσω του Twitch ή του YouTube, ενώ παράλληλα με την αποτύπωση προβολής. Οι εκπαιδευτές μπορούν επίσης να προσθέσουν υπάρχοντα βίντεο ή εικόνες και να συνδυάσουν πολλαπλές πηγές, όπως εικόνες, , στιγμιότυπα οθόνης capture cards, και άλλα, για να δημιουργήσουν σκηνές.
c) Loom: Το Loom είναι ένα εργαλείο εγγραφής οθόνης που επιτρέπει στους εκπαιδευτές να δημιουργούν εκπαιδευτικά βίντεο και σεμινάρια χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο και την κάμερα του υπολογιστή (μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως εφαρμογή είτε ως επέκταση του Chrome). Τα βίντεο που παράγονατι μέσα από το Loom μπορούν να κοινοποιηθούν μέσω μιας μοναδικής διεύθυνσης URL ή ενός κωδικού ενσωμάτωσης και μπορούν επίσης να μεταφορτωθούν ως MP4 files. Επιτρέπει επίσης στους μαθητές να σχολιάζουν και να συζητούν σχετικά με τα βίντεο.
d) Screencastify: Το Screencastify επιτρέπει την εγγραφή οθόνης και τη δημιουργία screencast (επέκταση στο Chrome). Χρησιμοποιώντας το Screencastify, μπορεί κανείς εύκολα να καταγράψει, να επεξεργαστεί και να μοιραστεί βίντεο. Ορισμένες από τις λειτουργίες που παρέχει περιλαμβάνουν καταγραφή καρτέλας προγράμματος περιήγησης ή webcam, αφήγηση από το μικρόφωνο, προσαρμογή της ανάλυσης βίντεο, ενσωμάτωση της κάμερας του υπολογιστή στο screencast, σχολιασμό της οθόνης με εργαλείο πένας, εστίαση ενός προβολέα στον κέρσορα του ποντικιού.
Εργαλεία επιμέλειας σελιδοδεικτών και περιεχομένου
Η επιμέλεια διαδικτυακού περιεχομένου είναι η διαδικασία επιλογής, αναθεώρησης και οργάνωσης των πόρων που είναι διαθέσιμοι στο διαδίκτυο για ένα συγκεκριμένο κοινό.
Μπορεί να θεωρηθεί ως η συγκέντρωση ενός καταλόγου ή χαρτοφυλακίου αναγνωσμάτων, αλλά με το πλεονέκτημα της επισύναψης μιας ανασκόπησης ή/και ενός σχολιασμού των πηγών που συνιστά κανείς.
Τα αποτελεσματικά εργαλεία επιμέλειας περιεχομένου σελιδοδείκτη έχουν μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη ενός επιτυχημένου μαθήματος, καθώς οι εκπαιδευτές μπορούν να επιλέξουν συγκεκριμένους ψηφιακούς πόρους και να τους συσχετίσουν με την επίτευξη των μαθησιακών στόχων ενός εκπαιδευτικού προγράμματος.
Είναι σημαντικό για τους εκπαιδευτές να διατηρούν μια οργανωμένη διαδικασία αποθήκευσης, επιμέλειας και ανταλλαγής πληροφοριών (Cujba, 2018).
a) SymbalooEDU: αυτό το εργαλείο σας επιτρέπει να διαμορφώσετε μια προσωπική αρχική σελίδα όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο και να συγκεντρώσετε τις αγαπημένες σας σελίδες σε ένα οπτικό περιβάλλον. Με έναν λογαριασμό, μπορείτε να αποθηκεύσετε τους σελιδοδείκτες σας στο cloud. Από προεπιλογή, το "webmix" σας στο Symbaloo είναι ιδιωτικό και ασφαλές στο cloud, αλλά έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε τους πόρους σας με άλλους, ώστε να είναι κατάλληλο για συνεργασία.
b) LiveBinders: είναι μια πλατφόρμα για την επιμέλεια και την παρουσίαση των πόρων με απλό τρόπο, οργανώνοντάς τους σε ψηφιακά ντοσιέ. Μπορείτε να προβάλλετε συνδέσμους σαν σελίδες βιβλίων αντί για διευθύνσεις URL. Στο ίδιο ντοσιέ, μπορείτε εύκολα να συνδυάσετε έγγραφα του Word και ανεβασμένα PDF με συνδέσμους. Επιπλέον, μπορεί κανείς να ενημερώνει τις πληροφορίες αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να στέλνει εκ νέου τους ανάλογους συνδέσμους.
c) Diigo: είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορείτε να τοποθετείτε σελιδοδείκτες και να οργανώνετε τους συνδέσμους που συναντάτε στο διαδίκτυο. Με το Diigo μπορείτε να αποθηκεύσετε συνδέσμους προς τους αγαπημένους σας ιστότοπους, να προσθέσετε σημειώσεις και ετικέτες για να τους περιγράψετε, να επισημάνετε συγκεκριμένο περιεχόμενο και να δημιουργήσετε ομάδες για ανταλλαγή γνώσεων.
Συστήματα διαχείρισης μάθησης
To σύστημα διαχείρισης μάθησης είναι ένα λογισμικό ή μια διαδικτυακή υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν διαδικτυακά μαθήματα, προσομοιώσεις ή άλλες εκπαιδευτικές εμπειρίες και να προσφέρουν εκπαιδευτικές εμπειρίες ηλεκτρονικής μάθησης.
Τα εργαλεία αυτά υποστηρίζουν συνήθως συμβατικά μαθήματα με παρουσιάσεις και επιτρέπουν την καταγραφή οθόνης, τα πολυμέσα, τη διαδραστικότητα και τις μη γραμμικές ή προσαρμοστικές προσεγγίσεις.
Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα διαχείρισης μάθησης, οι εκπαιδευτικοί σχεδιαστές και οι εκπαιδευτές μπορούν να δημιουργήσουν και να μοιραστούν περιεχόμενο μαθημάτων χρησιμοποιώντας Αναθέσεις, Συζητήσεις, Ενότητες, Κουίζ και Σελίδες.
Μερικά δημοφιλή εργαλεία είναι:
a) Moodle: είναι ένα διαδικτυακό σύστημα διαχείρισης μάθησης, το οποίο παρέχει σε εκπαιδευτές από όλο τον κόσμο μια λύση ανοικτού κώδικα για την ηλεκτρονική μάθηση, η οποία είναι επεκτάσιμη, προσαρμόσιμη και ασφαλής με μεγάλη ποικιλία των διαθέσιμων δραστηριοτήτων. Τέλος, είναι εντελώς δωρεάν και υποστηρίζει την εξ αποστάσεως μάθηση.
b) TalentLMS: Αυτό το εργαλείο έχει κατασκευαστεί για να υποστηρίζει προγράμματα σπουδών μικτής μάθησης που συνδυάζουν την ηλεκτρονική αυτομάθηση και τη διαδικτυακή μάθηση υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή. Σχετικά με την εμπειρία αυτομάθησης, οι εκπαιδευτές
μπορούν να εισάγουν υπάρχοντα μαθήματα ή να δημιουργήσουν εντελώς νέα μαθήματα από το μηδέν χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο συγγραφής, και στη συνέχεια να ορίσουν προσαρμοσμένες μαθησιακές διαδρομές για τους εκπαιδευόμενους. Ορισμένες λειτουργίες όπως τα φόρουμ συζητήσεων και τα προσωπικά μηνύματα ενισχύουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μαθητών.
c) Canvas LMS: είναι ένα διαδικτυακό σύστημα διαχείρισης μάθησης που χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκπαιδευτές και μαθητές για τη διαχείριση διαδικτυακών μαθημάτων και την επικοινωνία σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη μαθησιακή επίδοση. Το Canvas περιλαμβάνει μια ποικιλία προσαρμόσιμων εργαλείων δημιουργίας και διαχείρισης μαθημάτων, αναλυτικά και στατιστικά στοιχεία μαθημάτων και χρηστών, καθώς και εργαλεία εσωτερικής επικοινωνίας.
d) Thinkific: με αυτό το εργαλείο οι εκπαιδευτές μπορούν να δημιουργήσουν και να κατοχυρώσουν τα δικά τους μαθήματα. Τα μαθήματα στο Thinkific υποστηρίζουν διαφορετικούς τύπους περιεχομένου (κείμενο, βίντεο, κουίζ, λήψεις, συζητήσεις) και οι εκπαιδευτές μπορούν να προσαρμόσουν τα μαθήματά τους στις ανάγκες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ορίζοντας προαπαιτούμενα μαθήματα, αποκρύπτοντας μαθήματα από ορισμένους μαθητές ή δημιουργώντας ένα πρόγραμμα για τα μαθήματα που θα γίνουν διαθέσιμα.
Eργαλεία φιλοξενίας και επεξεργασίας βίντεο
Οι υπηρεσίες φιλοξενίας βίντεο είναι ιστότοποι ή λογισμικό που επιτρέπουν στους εκπαιδευτές να δημιουργούν/καταγράφουν, να επεξεργάζονται και να διανέμουν τα εκπαιδευτικά τους βίντεο. Η χρήση βίντεο στην τάξη προσεγγίζει μαθητές με ποικίλα μαθησιακά στυλ: οπτικό, ακουστικό, σωματικό ή λεκτικό. Ορισμένα χρήσιμα εργαλεία:
a) Powtoon: είναι ένα διαδικτυακό λογισμικό κινούμενων εικόνων που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν κινούμενες παρουσιάσεις χρησιμοποιώντας προδημιουργημένα αντικείμενα, και να εισάγουν εικόνες, μουσική και ηχητικά μηνύματα που δημιουργούνται από τον χρήστη.
b) Hippo Video: είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο βίντεο ‘all-in-one' για την εκπαίδευση. Καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο δημιουργίας και χρήσης ενός εκπαιδευτικού βίντεο: από τον σχεδιασμό, την επεξεργασία, τη φιλοξενία, την κοινή χρήση έως την παρακολούθηση.
c) DaVinci Resolve: είναι ένα ισχυρό δωρεάν εργαλείο επεξεργασίας βίντεο που χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του κλάδου. Αυτό το εργαλείο μπορεί να προσφέρει επεξεργασία σε επαγγελματικό επίπεδο, αν και δεν προσφέρει επιλογή εγγραφής, επομένως πρέπει να εγγράψετε τα βίντεό σας χρησιμοποιώντας ένα άλλο εργαλείο και στη συνέχεια να ολοκληρώσετε την επεξεργασία στο DaVinci.
d) Video Form: είναι μια ισχυρή διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργίας βίντεο που σας επιτρέπει να δημιουργείτε διαδραστικά εκπαιδευτικά βίντεο για τους μαθητές σας. Το εργαλείο έχει πολλές λειτουργίες, όπως εγγραφή οθόνης, εγγραφή προσώπου και επεξεργασία. Σχετικά με άλλες ενδιαφέρουσες λειτουργίες, οι μαθητές μπορούν να απαντούν στους εκπαιδευτές τους μέσω βίντεο, ήχου ή κειμένου και οι εκπαιδευτές μπορούν επίσης να προσθέσουν φόρμες στα βίντεό τους.
e) Cavalry: είναι ένα εργαλείο γραφικών κίνησης για Windows και Mac που συνδυάζει τη δύναμη και την ευελιξία του 3D με την ευκολία χρήσης του 2D και σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ροές εργασίας προσανατολισμένες στoυς μαθησιακούς στόχους. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα εργαλεία κινούμενων εικόνων, η εκμάθηση μπορεί να φαίνεται απαιτητική , παρόλο που προσφέρονται λεπτομερή μαθήματα για να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε το εργαλείο στο έπακρο.
Εργαλεία διαδικτυακού πίνακα
Οι διαδικτυακοί πίνακες προσφέρουν έναν ευέλικτο ψηφιακό χώρο όπου μπορείτε να συνεργαστείτε και να μοιραστείτε ιδέες με τους μαθητές σας.
Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν διαδικτυακό καμβά και να τον χρησιμοποιήσετε ως απλό πίνακα για την καταγραφή ιδεών ή ως πίνακα για τη δημιουργία ενός έργου με μια ομάδα μαθητών εξ αποστάσεως.
Μερικά χρήσιμα εργαλεία σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν:
a) Miro: εκτός από τον κανονικό διαδικτυακό πίνακα με λειτουργίες μεταφόρτωσης εικόνων, δημιουργίας σημειώσεων και σχεδίων σε διαφορετικά χρώματα και μεγέθη, η εφαρμογή προσφέρει μια εξαιρετική βιβλιοθήκη προτύπων για να βρείτε εύκολα τη σωστή δομή που χρειάζεστε για τον πίνακα σας.
b) Mural: είναι ένα ευέλικτο εργαλείο διαδικτυακού πίνακα, ιδιαίτερα χρήσιμο για ομαδική εργασία, που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε διαφορετικά δωμάτια για τον πίνακα σας με διαφοροποιημένα δικαιώματα πρόσβασης. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προτύπων για εργαστήρια και συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένων προτύπων σχεδίασης και ανάλυσης ζητημάτων, καθώς και πρότυπα πινάκων δημιουργίας ιδεών.
c) Stormboard: Αυτό το εργαλείο εστιάζει στη δημιουργία ιδεών, την οργάνωση και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων: Μπορείτε να προσθέσετε διαφορετικούς τύπους σημειώσεων, να τις συνδυάσετε μαζί, να σχολιάσετε σε ‘νήματα’ (threads) και να ψηφίσετε ιδέες χρησιμοποιώντας έγχρωμες κουκκίδες. Διαθέτει ισχυρή λειτουργικότητα για τη δημιουργία αναφοράς, η οποία σας επιτρέπει να μετατρέπετε άμεσα τις ηλεκτρονικές αυτοκόλλητες σημειώσεις σας σε δομημένες αναφορές. Με την ενσωμάτωση του MS Office, οι αναφορές μπορούν να επεξεργαστούν συλλογικά και να μοιραστούν με τους μαθητές.