Συχνά θεωρούμε την ανατροφοδότηση «υποχρέωση» που πρέπει να εκπληρώσουμε στο τέλος μιας εκδήλωσης.
Οι εκπαιδευτές λαμβάνουν ανατροφοδότηση για την διδασκαλία τους στο τέλος, ενώ οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν ανατροφοδότηση για το τι έμαθαν.
Η ανατροφοδότηση όμως μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα.
Προσφέρει μια άριστη ευκαιρία βελτίωσης της ποιότητας της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, της επιτυχούς μάθησης κάθε ατόμου και των κινήτρων των εκπαιδευόμενων.
Τι είναι όμως η ανατροφοδότηση; Τι είδη και τι απαιτήσεις περιλαμβάνει, και πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν ουσιαστικά στην εκπαίδευση ενηλίκων;
Ορισμός της ανατροφοδότησης
Το Λεξικό Oxford Learners Dictionary ορίζει την ανατροφοδότηση ως συμβουλές, κριτική ή πληροφορίες για το πόσο καλό ή χρήσιμο είναι κάτι, ή πόσο καλή ή χρήσιμη είναι η εργασία κάποιου. Αυτή η αντίληψη ή η αξιολόγηση που μεταφέρεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα επόμενο βήμα με σκοπό την αλλαγή ή τη βελτίωση. Γενικότερα στην εκπαίδευση, η ανατροφοδότηση περιγράφει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων στο πλαίσιο της οποίας ο ένας δίνει στον άλλο πληροφορίες για το τι αντιλήφθηκε ή κατάλαβε. Αυτό δίνει στο δέκτη τη δυνατότητα να αποκριθεί στην ανατροφοδότηση διορθώνοντας τη συμπεριφορά του ή τον τρόπο σκέψης του.
Υπάρχουν δύο είδη ανατροφοδότησης, η ενδιάμεση/διαμορφωτική (formative) και η τελική (summative). Ενώ η τελική ανατροφοδότηση γίνεται στο τέλος, συνοψίζοντας την ανατροφοδότηση για το σύνολο των αποκτηθέντων γνώσεων και δεξιοτήτων, η ενδιάμεση/διαμορφωτική ανατροφοδότηση διερευνά την κατάσταση μάθησης και την προσέγγιση στους μαθησιακούς στόχους μια συγκεκριμένη στιγμή. Δείχνει τυχόν κενά γνώσεων, είδη σφαλμάτων και έλλειψη κατανόησης ή εσφαλμένη κατανόηση. Η ενδιάμεση/διαμορφωτική ανατροφοδότηση επηρεάζει έντονα τη μάθηση του ατόμου και αποτελεί σημαντική προϋπόθεση του περαιτέρω σχεδιασμού του μαθήματος.
Οι αυστραλιανοί καθηγητές Boud και Molloy ορίζουν την ενδιάμεση/διαμορφωτική ανατροφοδότηση ως εξής:
Η ανατροφοδότηση είναι μια διαδικασία στην οποία οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν ανατροφοδότηση για την προσπάθειά τους. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσουν οι ίδιοι τις ομοιότητες και τις διαφορές με τα κατάλληλα πρότυπα, καθώς και την αξία της δουλειάς τους, βελτιώνοντας έτσι τη δουλειά τους.
Στην εκπαίδευση ενηλίκων, οι εκπαιδευτές είναι αυτοί που δίνουν ανατροφοδότηση, αλλά μπορούν και να λάβουν ανατροφοδότηση, για παράδειγμα, από τους εκπαιδευόμενους.
Η έρευνα πίσω από την ανατροφοδότηση
Η ανατροφοδότηση έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως ένα ισχυρό μέσο προαγωγής της μάθησης και της ανάπτυξης των μαθητών. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν την ιδέα ότι η παροχή ουσιαστικής ανατροφοδότησης στους μαθητές μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις γνώσεις και τις επιτυχίες τους.
Δεν θεωρούνται το ίδιο αποτελεσματικά όλα τα είδη ανατροφοδότησης, ενώ ορισμένα είδη ανατροφοδότησης μπορούν να αποβούν και αντιπαραγωγικά, κυρίως αν παρέχονται αποκλειστικά με αρνητικό ή διορθωτικό τρόπο.
Την τελευταία δεκαετία, αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει στρατηγικές παροχής ανατροφοδότησης σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, προτείνοντας ως αποτέλεσμα βάσει έρευνας πολλές συμβουλές για αποτελεσματική ανατροφοδότηση με σκοπό την αύξηση των κινήτρων, της επίδοσης και της αυτοεκτίμησης των μαθητών.
Όσο πιο προσωποποιημένη είναι η ανατροφοδότηση, τόσο καλύτερα θα γίνει δεκτή. Συγκεκριμένη ανατροφοδότηση με επίκεντρο το μαθητή θα πρέπει να παρέχεται σε κάθε εκπαιδευόμενο ξεχωριστά με αντικείμενο την επίδοσή του. Η ανατροφοδότηση θα πρέπει να δίνεται με τρόπο που να αυξάνει τα κίνητρα.
Η ικανότητά μας να παρέχουμε ουσιαστική, ακριβή ανατροφοδότηση φθίνει με το πέρασμα του χρόνου. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η ανατροφοδότηση είναι πιο αποτελεσματική όταν παρέχεται αμέσως, σε σχέση με το να δοθεί λίγες μέρες, εβδομάδες ή μήνες μετά.
Εξετάστηκαν 131 μελέτες σχετικά με την ανατροφοδότηση και διαπιστώθηκε ότι πάνω από το ένα τρίτο των παρεμβάσεων με αντικείμενο την ανατροφοδότηση μείωσε την επίδοση των μαθητών. Εκπαιδευτές με καλές προθέσεις μπορεί να κάνουν τακτικά σχόλια προς τους μαθητές τους τα οποία μειώνουν τα εσωτερικά τους κίνητρα και τους αποθαρρύνουν από το να μάθουν.
Αν εμπλακούν οι εκπαιδευόμενοι στη διαδικασία ανατροφοδότησης, θα μπορέσουν να αναπτύξουν αυτογνωσία, ενώ θα αποκτήσουν τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων που θα τους βοηθήσουν να αναγνωρίζουν καλύτερα τα λάθη και να εντοπίσουν τα αδύνατα σημεία που μπορούν να δουλευτούν.
Τα οφέλη της ανατροφοδότησης
Κεντρικό αντικείμενο της ανατροφοδότησης είναι να επισημάνει λάθη, εσφαλμένες αντιλήψεις και κενά γνώσεων, και να δώσει προτάσεις για ενδεχόμενη απαραίτητη περαιτέρω απόκτηση γνώσεων ή περαιτέρω αλλαγή στις γνώσεις. Ιδιαίτερα στην εκπαίδευση ενηλίκων, η ανατροφοδότηση προσφέρει μια άριστη ευκαιρία βελτίωσης της ποιότητας των μαθημάτων, της επιτυχούς μάθησης κάθε ατόμου και των κινήτρων των εκπαιδευόμενων.
Οι εκπαιδευόμενοι προσέρχονται στα μαθήματα με διαφορετικές προσδοκίες και έχουν έναν περισσότερο ή λιγότερο σαφή στόχο για το τι θέλουν να έχουν επιτύχει ή μάθει στο τέλος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αυτούς τους διαφορετικούς μαθησιακούς στόχους για να εκπληρώσουμε τις διαφορετικές προσδοκίες και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα που προάγει τη μάθηση και παρέχει κίνητρα.
Η τακτική, ατομική ανατροφοδότηση δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αντιληφθούν καλύτερα την πρόοδό τους και να καθοδηγήσουν οι ίδιοι την πορεία τους προς τους βασικούς και τους επιμέρους στόχους τους. Έτσι, ο εκπαιδευτής μπορεί να προσαρμόσει καλύτερα την περαιτέρω διδασκαλία του, το περιεχόμενο και τις μεθόδους του στις προϋπάρχουσες απαιτήσεις και προσδοκίες των συμμετεχόντων.
Η ανατροφοδότηση μπορεί να εξυπηρετήσει πολύ διαφορετικούς στόχους σε έναν κύκλο εκπαίδευσης:
Βοηθά εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους να μειώσουν τη διαφορά ανάμεσα στην αυτοαξιολόγηση και την εξωτερική αξιολόγηση, και να αναπτυχθούν σε προσωπικό επίπεδο.
Η ανατροφοδότηση προάγει την ανταλλαγή απόψεων εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων σχετικά με τη μάθηση.
Υποστηρίζει τους εκπαιδευτές στη βελτίωση του στυλ διδασκαλίας τους.
Βοηθά στο να γίνει αξιολόγηση του πού βρίσκεται ο εκπαιδευόμενος σε σχέση με το μαθησιακό του στόχο και στον προσδιορισμό των επιμέρους στόχων που έχουν ήδη επιτευχθεί. Η ανατροφοδότηση βοηθά επομένως στην ανάδειξη των επιτυχημένων προσπαθειών (μάθησης).
Η ανατροφοδότηση προάγει τη μαθησιακή διαδικασία των εκπαιδευόμενων. Αναδεικνύει ποια πορεία (μάθησης) είναι επιτυχημένη και ποια λιγότερο κατάλληλη, και δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν νέες λύσεις και στρατηγικές.
Η ανατροφοδότηση κινητοποιεί τη μάθηση και ενθαρρύνει τους εκπαιδευόμενους να βρουν νέους τρόπους μάθησης και να ασχοληθούν περισσότερο με τη μάθησή τους.
Πώς να λαμβάνετε ανατροφοδότηση αποτελεσματικά
Ακούστε προσεκτικά την ανατροφοδότηση που σας δίνεται
Αυτό σημαίνει να μην διακόπτετε. Ακούστε το άτομο που μιλά, προσέξτε αυτά που λέει και όχι αυτά που νομίζετε ότι λέει. Μπορείτε να απορροφήσετε περισσότερες πληροφορίες αν συγκεντρωθείτε στο να ακούσετε προσεκτικά και να κατανοήσετε παρά να λειτουργήσετε αμυντικά και να εστιάσετε στην απάντησή σας..
Να έχετε επίγνωση των απαντήσεών σας
Η γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιείτε και ο τόνος της φωνής σας συχνά δείχνουν περισσότερα από τα λόγια σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε να φέρνετε εμπόδια. Αν δείχνετε ότι αφαιρείστε και ότι βαριέστε, εκπέμπετε επίσης αρνητικό μήνυμα. Δίνοντας προσοχή, από την άλλη πλευρά, δείχνετε ότι δίνετε σημασία σε αυτό που έχει να πει ο άλλος και έτσι νιώθετε και οι δύο καλύτερα.
Να είστε ανοιχτοί
Αυτό σημαίνει να είστε δεκτικοί σε νέες ιδέες και διαφορετικές απόψεις. Συχνά, υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνουμε τα πράγματα και οι άλλοι μπορεί να έχουν μια τελείως διαφορετική οπτική για ένα συγκεκριμένο θέμα. Μπορεί να μάθετε κάτι πραγματικά ενδιαφέρον.
Κατανοήστε το μήνυμα
Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε αυτό που σας λένε, ιδιαίτερα πριν απαντήσετε στην ανατροφοδότηση. Κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις, αν χρειάζεται. Ακούστε ενεργητικά επαναλαμβάνοντας τα σημαντικά σημεία, ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε ερμηνεύσει σωστά τις πληροφορίες που λάβατε. Όταν βρίσκεστε με άλλους, ζητήστε την ανατροφοδότηση των άλλων πριν απαντήσετε. Όταν αυτό είναι δυνατό, εξηγήστε από πριν με σαφήνεια τι είδους ανατροφοδότηση ζητάτε, έτσι ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις.
Σκεφτείτε και αποφασίστε τι να κάνετε
Αξιολογήστε την ανατροφοδότηση, τις συνέπειες της αξιοποίησής της ή της αγνόησής της και στη συνέχεια αποφασίστε τι να κάνετε με αφορμή αυτή την ανατροφοδότηση. Το πώς θα αντιδράσετε είναι επιλογή σας. Αν διαφωνείτε με την ανατροφοδότηση, σκεφτείτε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη από κάποιον άλλο.
Συνέχεια
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνεχίσετε μια ανατροφοδότηση. Ορισμένες φορές, μπορείτε να συνεχίσετε απλά εφαρμόζοντας τις προτάσεις που σας έκαναν. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να θέλετε να κανονίσετε μια άλλη συνάντηση για να συζητήσετε την ανατροφοδότηση ή να υποβάλετε ξανά τη δουλειά σας με διορθώσεις.
Πώς να δίνετε ανατροφοδότηση αποτελεσματικά
Συγκεντρωθείτε στη συμπεριφορά, όχι στο άτομο
Μία στρατηγική είναι να ξεκινήσετε αναφέροντας την επίμαχη συμπεριφορά, να περιγράψετε έπειτα πώς νιώθετε γι’αυτό και να καταλήξετε με το τι θέλετε. Αυτό το μοντέλο σάς βοηθά να αποφύγετε να ακουστείτε επικριτικοί χρησιμοποιώντας το πρώτο πρόσωπο και εστιάζοντας σε συμπεριφορές αντί για ερμηνείες που βασίζονται σε εικασίες.
Παράδειγμα: «Δεν σε έχω δει στην τάξη εδώ και μια βδομάδα. Ανησυχώ ότι χάνεις σημαντικές πληροφορίες. Μπορούμε να συναντηθούμε σύντομα για να το συζητήσουμε;», αντί για «Προφανώς δεν ενδιαφέρεσαι γι’αυτό το μάθημα!»
Ισορροπήστε το περιεχόμενο
Χρησιμοποιήστε την «προσέγγιση σάντουιτς». Ξεκινήστε παρέχοντας σχόλια για συγκεκριμένα δυνατά σημεία. Έτσι ενισχύετε και προσδιορίζετε τα πράγματα που ο δέκτης θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει. Στη συνέχεια, προσδιορίστε συγκεκριμένους τομείς προς βελτίωση και τρόπους για να γίνουν οι αλλαγές. Κλείστε με ένα θετικό σχόλιο.
Αυτό το μοντέλο βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και στη σωστή ανάδειξη των αδυναμιών. Παράδειγμα: «Η παρουσίασή σου ήταν φοβερή. Είχες καλή οπτική επαφή και είχες κάνει καλή προετοιμασία. Ήταν λίγο δύσκολο να σε ακούσουμε στο πίσω μέρος της αίθουσας, αλλά αυτό μπορείς να το διορθώσεις με λίγη εξάσκηση. Συνέχισε έτσι!». Αντί για: «Δεν μιλούσες αρκετά δυνατά. Παρόλα αυτά, η παρουσίαση πήγε καλά.»
Να είστε συγκεκριμένοι
Να αποφεύγετε γενικά σχόλια που μπορεί να μην είναι πολύ χρήσιμα στον δέκτη. Προσπαθήστε να συνοδεύετε τα λεγόμενά σας με παραδείγματα. Όταν δίνετε εναλλακτικές προτάσεις αντί να δίνετε απλά συμβουλές, ο δέκτης μπορεί να αποφασίσει πώς να χρησιμοποιήσει την ανατροφοδότησή σας.
Να είστε ρεαλιστές
Η ανατροφοδότηση θα πρέπει να επικεντρώνεται σε πράγματα που μπορούν να αλλάξουν. Είναι ανώφελο και ενοχλητικό για τους δέκτες να λαμβάνουν σχόλια για κάτι το οποίο δεν είναι στον έλεγχό τους. Επίσης, θυμηθείτε να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τις λέξεις «πάντα» και «ποτέ». Η συμπεριφορά των ανθρώπων σπάνια είναι τόσο συνεπής.
Να είναι δική σας η ανατροφοδότηση
Όταν δίνετε σχόλια αξιολόγησης, να χρησιμοποιείτε το πρώτο πρόσωπο παρά το τρίτο που θα άφηνε να εννοηθεί ότι και άλλοι συμφωνούν με την άποψή σας. Θυμηθείτε ότι η ανατροφοδότηση εκφράζει μόνο την άποψή σας.
Να δίνετε την ανατροφοδότηση έγκαιρα
Να δίνετε την ανατροφοδότησή σας στον κατάλληλο χρόνο. Είναι βασικό να γίνεται άμεσα αυτό, καθώς η ανατροφοδότηση έχει μειωμένο αντίκτυπο αν καθυστερήσει υπερβολικά. Η ανατροφοδότηση που δίνεται καθυστερημένα μπορεί επίσης να προκαλέσει συναισθήματα ενοχής και δυσαρέσκειας στον δέκτη αν έχει χαθεί η ευκαιρία για βελτίωση. Αν η ανατροφοδότησή σας είναι κυρίως αρνητική, αφιερώστε λίγο χρόνο να προετοιμάσετε τι θα πείτε ή τι θα γράψετε.
Να προσφέρετε υποστήριξη συνέχεια
Η ανατροφοδότηση θα πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία, όχι κάτι που γίνεται μία φορά μόνο. Μετά την παροχή ανατροφοδότησης, επιδιώξτε συνειδητά να υπάρξει συνέχεια. Ενημερώστε τους δέκτες ότι είστε διαθέσιμοι για τυχόν ερωτήσεις και, κατά περίπτωση, ζητήστε άλλη μια ευκαιρία για να δώσετε περισσότερα σχόλια στο μέλλον.